Sta In Je Kracht

Yes! Wat ben ik ongelukkig!

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

Gepubliceerd door Aan 24 maart 2017 in | Geen Reacties, wees de eerste.

Yes! Wat ben ik ongelukkig!

Wat is dat nou voor titel? En hoe zo moet je blij zijn met een ongelukkig moment? “Yes!”? – Yes, you will. Ik kom hierop terug.
Heb je van de week ‘Sophie in de mentale kreukels’ gezien? Het was de eerste aflevering van een reeks die de komende weken op dinsdagavond te zien is op televisie. Ik zou deze aflevering zeker terug kijken. Later of nu.

Sophie bekijkt de verschillende mogelijkheden om een burn out op te lossen. Zo interviewt ze andere bekenden die een burn out hebben gehad over hun ervaringen. En zo ook Ruby Wax. Zij vertelt over Mindfulness. Heel kort en krachtig en daar wil Sophie meer van weten. Gelukkig maar, dacht ik bij mezelf. (Beetje extra reclame voor Mindfulness van een rationeel, down to earth persoon als Sophie, kan geen kwaad.)
Ze gaat hiermee aan de slag bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Beetje jammer dat ze dat daar doet en niet bij ons, maar al la. Ze is zelfs zo enthousiast dat ze een scan van haar hersenen laat maken voorafgaand aan de training en ze zal over 8 weken/afleveringen weer een scan laten maken om te kijken wat het resultaat is op hersenniveau.

De kunst van het ongelukkig zijn

Verder komt de Belgische hoogleraar psychiatrie Dirk de Wachter aan het woord. Een vooraanstaand persoon als het gaat om behandeling van burn out. Zijn visie over het ontstaan van burn out is een boeiende: hij wijt het onder andere aan ons snelle leven. Waarin veel prikkels en weinig rustpunten zijn. Daarnaast doen we er met sociale media nog een schepje bovenop omdat we daarmee graag aan elkaar laten zien hoe gelukkig we zijn. Dat heeft tot gevolg dat een gevoel van ongelukkig zijn eigenlijk niet meer in het plaatje (of op een foto op Instagram ;-)) past. Sophie geeft in dat gesprek aan dat ze de dagen waarop ze zich ongelukkig voelt als het ware niet meerekent tot haar leven. Alsof die dagen/momenten er eigenlijk niet bij zouden moeten horen.

Mijn interesse was al gewekt maar bij dit stuk zat ik helemaal op het puntje van mijn stoel. We verdragen ongelukkig zijn slecht. De eerlijkheid dient mij te zeggen dat ik daar zelf ook last van kan hebben. Want ja, als een ongelukkig moment nou leuk was en fijn voelde dan was het niet zo vervelend. Maar gevoelens van frustratie, vermoeidheid of machteloosheid zijn nou eenmaal geen pretje om mee te dealen.

Een oefening in zijn met ongemak

Desalniettemin zegt mijnheer De Wachter: “De kunst van het leven is het ongelukkig zijn.” Dat is de uitdaging. De mijne althans. En ik denk ook de jouwe. Want als je deze blog leest dan zit je vast ook op sociale media te neuzen. En dan post je ook vast wel eens wat. Niets mis mee natuurlijk maar hoe zit het met je verdraagzaamheid naar het ongemak in jouw leven? Naar de rafeltjes van je bestaan? Mogen die er zijn? Want wat doe je als je je niet blij, verdrietig, gefrustreerd of lamlendig voelt? Mag het gewoon zo zijn? Ik daag je uit. Kom ermee oefenen met dat verdragen. Donderdag 6 april is de aftrap van een reeks Maandelijkse Opfrismomenten Mindfulness. Zijn met wat er is, dat is wat op die momenten centraal staat. Check de agenda voor de data. See you!

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*