Sta In Je Kracht

Ìk sta in mijn kracht

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

Ìk sta in mijn kracht

krachtSta in je kracht! Dit is ook voor mij een continue uitdaging. Constant in je kracht staan kan wat mij betreft ook helemaal niet maar het bekt zo lekker. In je kracht staan of lekker in je vel zitten is tenslotte aan verandering onderhevig. Net als dat alles op aarde inclusief de aarde zelf, beweegt en verandert. Maar als ik kijk naar mijn eigen ontwikkeling in voor mezelf gaan staan en uitkomen voor wat ik vind, zonder mezelf groter of kleiner te maken dan de ander, dan gaat me dat steeds beter af.

Het bedhek als katalysator

Afgelopen weekend was het door Robert gemaakte bedhek, de aanleiding om deze blog hierover te schrijven. Dat bedhek moest er komen omdat tot nu toe de co-sleeper (dat is een klein bedje voor een baby dat aan het ouderbed kan worden gekoppeld) als tijdelijk bedhek fungeerde. En met de komst van het bedhek bedacht ik me dat ik er open over wil zijn. Oké, daar gaat ie…
Dikgedrukt zeg ik: Wij slapen met zijn allen in 1 bed. Papa, mama, Koen en Merel. Voor onbepaalde tijd. En dat vind ik héérlijk! Tot nu toe was dit gegeven een soort ‘geheim’ voor me. Een onderwerp dat ik alleen noemde wanneer het niet anders kon. Ik durfde er niet voor te gaan staan. En de reden? Omdat ik bang was voor de reactie van anderen. Bang om belachelijk te worden gemaakt en dus bang voor een oordeel. Misschien raar of bizar voor je om dit te lezen? Dat kan. Maar dit is hoe het voor mij is. Inmiddels heb ik duidelijk dat het hierin om zelfafwijzing gaat. Een gemeen goedje waar ieder mens in een bepaalde mate last van heeft en dus ik ook.

De afgelopen maanden ben ik op verschillende momenten geconfronteerd met deze zelfafwijzing. Ik ontdekte dat zelfafwijzing 1 kant van de medaille is en geloof de andere kant. Door de afwijzing te zien én te gaan staan voor wat ik vind, voel ik de zenuwen acuut opkomen. Maar door zowel mijn eigen oordeel op te merken als mijn geloof uit te spreken ervaar ik een enorme bevrijding en trots. Het samen slapen is daar een praktisch voorbeeld van.

Parent Kit

Een ander voorbeeld dat ik graag met je wil delen maar ook spannend vind, is het nieuwe programma dat ik samen met een orthopedagoog aan het ontwikkelen ben. Het is de Parent Kit. Een aanbod van verschillende workshops voor (jonge) ouders als ondersteuning in het grootbrengen van hun kinderen. De Mom Academy is zo’n praktische tool uit de Kit die na de zomervakantie start: een groep voor nieuwbakken mama’s die eens per 2 weken op dinsdagochtend samen komen om koffie te drinken, er even uit te zijn en om ervaringen te delen. Maar ook voor het opdoen van tips en oefeningen om mee te nemen naar de dagelijkse praktijk.

Mom Academy

Want mama worden is niet zo moeilijk maar de mama zijn die je graag wilt zijn met alle vermoeienissen en onzekerheden van dien, is minder vanzelfsprekend. En aangezien de tendens in onze maatschappij is dat we veel tijd alleen doorbrengen als ouder met onze kinderen, kan een dergelijke groep heel fijn zijn. Ikzelf ben geboren in een tijd waarin het veel normaler was om als moeder contact te hebben met andere ouders. “Buuf, ik ben even een boodschap doen. Heb de kinderen op bed liggen. Wil jij een oogje in het zeil houden?” Tekst die mijn moeder zal herkennen maar ik niet. Ik heb geen buren die thuis zijn en beschikbaar zijn als oppas, laat staan als praat- of huilpaal. Hoe fijn is het dan wanneer je bij een groep gelijkgestemden je vragen kan neerleggen? Of kan horen dat ook een ander het moederschap leuk, maar o zo zwaar vindt?

Ik heb er helemaal zin in. En met deze ontboezemblog van vandaag neemt de zin alleen maar verder toe. Judith en ik klussen verder aan de Parent Kit en u hoort van ons. Maar voordat het zover is gaan er nog wat nachtjes slapen in ons gezinsbed overheen. Ter inspiratie nog wat voorbeelden van andere samenslapers.

 

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*