Sta In Je Kracht

Gelukkig 2016!

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

Gepubliceerd door Aan 4 januari 2016 in | Geen Reacties, wees de eerste.

Gelukkig 2016! Dat is wat ik je wens. Ja, ook op deze 4e januari mag dat nog. Ik heb twee heerlijke vakantieweken gehad. Heb me op het kerstdiner gestort en dat samen met vriendlief tot iets lekkers gemaakt. En toen uitbuiken en naar de lichtjes in de kerstboom gekeken. Een fijn moment met een gelukkig gevoel.

Afgelopen weekend kwam dit bericht voorbij op Facebook. Het is een artikel van mei 2015 maar niet minder waar op dit moment:

“Ga toch weg met je mindfulness”

“Wie een knoop in z’n buik heeft van ellende wordt in mindfulness geleerd deze knoop wel te voelen maar er niets mee te doen. Symptoombestrijding dus. Laat mij gewoon een potje janken, de stress van me afschreeuwen of woedend de borden door de kamer smijten, betoogt Paulien Derwort.”

 

Lees hier het bericht op NRC.nl vooral verder. Het is een interessante kijk op Mindfulness en de maakbare wereld waarin we ons met elkaar bevinden. Paulien Derwort stelt in dit artikel dat de Mindfulness zoals wij het hier beoefenen  naadloos aansluit bij de trend van het maakbare geluk – “gelukkig zijn” als intrinsiek doel. Ze geeft aan dat Mindfulness zich richt op het accepteren van ongenoegen en het daarbij te laten. En ze betitelt dat als symptoombestrijding. Omdat er in haar optiek niet verder wordt gekeken naar een onderliggende oorzaak. Daar kan ik mij niet in vinden. Gezien de opmerkzaamheid welke wordt getraind, deze er juist voor zorgt dat het makkelijker wordt om te zien waardoor het lijden van dat moment wordt veroorzaakt.

Een ander aspect dat Paulien veronderstelt is dat je wanneer je Mindfulness beoefent nooit meer een huilbui hebt of je woede mag uiten. In hoeverre heeft dat iets te maken met het accepteren van wat er is? Een potje huilen (vind ik persoonlijk vriendelijker klinken en minder veroordelend dan ‘ een potje janken’) is heel bevrijdend en kan toch prima? Mits je daar geen oordeel over hebt. Een meer accepterende houding wil niet zeggen dat je alles maar als een stoïcijn over je heen laat komen en nergens meer wat mee doet. En dus als een ‘zijnsdweil’ door het leven gaat. Het betekent dat je dat wat er is; pijn, de drang om te huilen, boosheid, er juist meer laat zijn zoals het zich aandient. En vervolgens heb je een keuze in wat je ermee doet.

En daarbij zit het accepteren met name in het stoppen met vechten tegen wat er is. En ook stoppen met het veroordelen van je boosheid of je verdriet. Dus je stopt met het zoeken naar een beter gevoel dan dat je nu hebt. Hoezo is dat symptoombestrijding? Dat is jezelf juist confronteren met wat er is.

En dat we elkaar vermoeien met gezellige plaatjes op Facebook en vooral gericht zijn op het perfecte plaatje, dat ben ik helemaal met Paulien Derwort eens. Laten we daar mee ophouden. En laten we er dan ook mee ophouden elkaar te vertellen dat Mindfulness een manier is om instant gevoelens van gelukkig-zijn op te roepen. Want dat is het niet. We hebben het over gedachtengoed van meer dan 2500 jaar oud. Knappe symptoombestrijding als dat het zou zijn.

Ik wens je een gelukkig 2016. En voor de goede orde: de momenten van last en ongenoegen doen zich toch wel voor. Dus met een ‘gelukkig 2016’ bedoel ik dat je de vervelende momenten op de koop toe neemt en de prettige zo goed mogelijk in je opneemt.

 

 

 

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*