Sta In Je Kracht

Geluk van buitenaf en onrust van binnenuit

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

Geluk wordt meer bepaald door je geestestoestand dan door gebeurtenissen van buitenaf.

Dalai Lama

Roken als moment van geluk

En? Ben je het met de Dalai Lama eens? Denk er eens wat langer dan dit moment over na… Hoe werkt dit voor jou? En wat doet de maatschappij hierin? Met de smartphone en sociale media lijkt een verslaving onder smartphonegebruikers toe te nemen. En dat lijkt logisch want een belangrijk kenmerk van verslaving is dat je behoefte snel wordt bevredigd. Kijken op Instagram hoeveel mensen hebben gereageerd op je snapshot is een heel fijne activiteit voor velen onder ons. Of even op What’s App zoeken naar de blauwe vinkjes, of zuslief mijn bericht al heeft gezien.

 

Maar ook op andere manieren werkt het zoeken naar snelle behoeftebevrediging door: die nieuwe winterjas is echt te gek maar werkt dat niet precies hetzelfde als het opsteken van een sigaretje? Of het eten van een smeuïg bakje Ben & Jerry’s ijs? Een shotje instant geluk. Lekker voor het moment. Plaats er een foto van op Facebook, krijg er 100 likes voor en het geluksmoment is verlengd met een paar minuten. Maar dat is het dan.

 

Wat mij betreft is de uitspraak van de Dalai Lama meer dan raak: juist in deze tijd waarin de instant gelukmakers direct voor het grijpen liggen lijkt het de kunst om deze behoefte wat uit te stellen. Of beter misschien wel, het moment van geluk uit jezelf te halen. Je geest zo te trainen dat je geestestoestand resulteert in een fijn gevoel. En dat scheelt een hoop onrust kan ik je zeggen uit eigen ervaring. Want wanneer ik dan klaar ben met het checken van mijn smartphone of het blije gevoel van mijn nieuwe winterjas is weggeëbd, dan blijft er niets anders over dan onrust. Een zoeken naar een volgend fijne moment van geluk. Wanneer ik daarentegen ga zitten en een paar ademhalingen bewust meemaak, verdwijnt de onrust als sneeuw voor de zon. Ik zou zeggen: let’s give it a shot. Daag jezelf uit en wordt NU gelukkig van jezelf door 3 ademhalingen bewust mee te maken.

 

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*