Sta In Je Kracht

Dankjewel! – Over de kracht van ontvangen

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

Dankjewel! – Over de kracht van ontvangen

“Alles is er al,” vind ik een waanzinnige uitspraak. “Je hoeft alleen maar te ontvangen,” nog zo’n eentje. Prachtig. Maar hoe dat te doen, dat ontvangen? Onze zoon Koen gaf laatst als reactie op mijn dankjewel, “Dankjeniet”.  Haha! De tegenstelling van dankjewel! Hilarisch toch? Maar hij heeft gelijk. Ik zeg het niet zo letterlijk maar eigenlijk geef ik heel vaak als reactie op iets wat ik krijg: “Dankjeniet.” Treurig eigenlijk die moeite met ontvangen. En ik geloof dat ik niet de enige ben die er moeite heeft.

ontvangenVanmorgen zag ik deze lucht vanaf het dakterras aan de Bloemendalstraat. Mooi he? Maar hem zien en ook binnen laten komen vraagt meer dan alleen maar het woord mooi te zeggen in mezelf. Dat vraagt even stil staan en stil zijn. De gedachten van dat moment daar laten en alleen maar mijn ademhaling voelen en de geluiden van de omgeving laten binnenkomen. Daar zijn, hier zijn. Innemen.

Ik vind het frustrerend te merken hoe lastig ik het vind om te nemen. Om te aanvaarden wat iemand me geeft op wat voor manier dan ook. Altijd weer zo’n stemmetje dat zegt: “Oké, en wat heb ik hiervoor gedaan?” Of “Wat wordt er nu van mij verwacht?” Want voor wat, hoort wat.

Hoe dan?

Of toch niet? Mag een mens iets krijgen en nemen zonder daar iets voor terug te doen? Vanuit mijn ratio zeg ik volmondig ja. Vanuit mijn gevoel is het antwoord toch echt nee. Ik heb het al langere tijd helder dat ontvangen nogal een dingetje voor me is. Middels de training in compassie heb ik daar ook al stappen in gezet maar het zal mijn leven lang aandacht vragen. Want het gaat om zacht zijn voor mezelf. Ja, voor jou dus ook. Een liefdevolle interne dialoog hebben met jezelf in plaats van de harde veroordelende stem laten brullen. Om dat te oefenen en daar vaardig in te worden, heb ik wat bedacht. Aangezien ik vast niet de enige ben die het lastig vind om het geven los te laten en in de ontvangststand te gaan, roep ik de Workshop Ontvangen in het leven. Is er al een moment voor geprikt? Dat nog niet. Komt. En snel ook. Eerst de komkommertijd in en daar zit oefening 1.: achterover leunen in die strand- of tuinstoel en ontvangen maar!

Fijne zomer!

 

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*