Sta In Je Kracht

Ademruimte met vriendelijkheid

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

De Ademruimte met vriendelijkheid is een oefening uit de Compassietraining (MBCL) van Frits Koster en Erik van den Brink. Zelf heb ik deze training als deelnemer afgelopen zomer gevolgd en ben in het najaar trainer in Compassie geworden. Deze basisoefening heeft mij veel gebracht. Van alle oefeningen uit de Compassietraining vind ik dit de meest basic oefening. Simpel en daarmee makkelijk eigen te maken. Voor mij persoonlijk ideaal aangezien ik graag door de dag heen een oefening doe, hoe lang of kort ik dat moment ook maak. En dan is het verschil met een meditatie waar ik echt voor ga zitten (ook wel een formele oefening genoemd) nihil. Ik mis namelijk de tijd in mijn leven met een gezin, een baan en voldoende slaap om echt dagelijks te gaan zitten voor een meditatie. En ik heb mezelf lang genoeg lastig gevallen met het oordeel dat ik eigenlijk wel iedere dag minstens 30 minuten zou moeten mediteren. Dit is dus de uitkomst: meerdere momenten op een dag kort stilstaan bij wat er in mij gaande is en daar met een portie vriendelijkheid naar kijken.

Dit is dus een goed toepasbare oefening voor vriendelijkheid voor jezelf in het dagelijks leven. Hij bestaat net als de Ademruimte uit de Aandachttraining (cursus Mindfulness/MBCT) uit 3 stappen:

  1. Je richt je aandacht op er op dit moment aanwezig is in je aan gedachten, gevoelens en gewaarwordingen.
  2. Je aandacht gaat uit naar een verdiepende en vertragende ademhaling.
  3. Tot slot voel je wat er te voelen valt in je lichaam en formuleer je als je wilt, een vriendelijke boodschap voor jezelf. Je kunt deze boodschap meenemen in het ritme van je ademhaling.

Deze 3 stappen zijn de basis. Deze ademruimte kun je doen waar je maar wilt; op het toilet, zittend aan je bureau of staand in de rij bij de supermarkt. Maak de oefening zo lang of kort als je wilt.

Deel dit artikel

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*