Sta In Je Kracht

Het zijn maar 7 minuten…

Interessante artikelen, blogs en gewoon van alles wat inspireert, motiveert en relativeert.

7 minuten stil zijn

kantine “7: dat is toch niks?” zou je denken. En toch is het opbrengen van deze tijd voor veel mensen een hele opgave. Mijn moment vanmorgen bestond uit 5 minuten zittend koffie drinken en daarna 120 seconden zitten met mijn ogen dicht. Ja, daar op de foto links op de bank, met De Sassenpoort naast me. Het is de kantine van Bloemendalstraat 7. Een aangename ruimte.

Heerlijk. Was mijn conclusie toen ik opstond en mijn werkdag begon. Heerlijk omdat het een moment was van stilte zoeken en vinden in mezelf. Even geen aandacht schenken aan de gedachten in mijn hoofd. Alleen maar voelen hoe vermoeid ik vandaag ben en mijn ademhaling waarnemen.

Dit moment als start van een werkdag is voor mij niet zo moeilijk te realiseren. Net iets eerder weg van huis en die tijd simpelweg nemen. Koffie drinken doe ik toch wel. Dus daaraan hoeft het niet te ontbreken. Het vraagt om een bewuste keuze: een plek zoeken om te gaan zitten en daarbij alle apparaten weglaten. Oftewel geen computer en/of telefoon bij de hand hebben om te gaan internetten. (De foto’s nam ik nadien hoor.)

Het oog van de storm

Thuis als mama een dergelijk moment inbouwen is lastiger. Het appel dat ‘s ochtends vanaf pak ‘m beet 6 uur op me wordt gedaan tot ‘s avonds 8 uur is fors. En dan zijn 7 keer 60 seconden ineens een oceaan van tijd, die ik niet zomaar beschikbaar heb. Dat is dus met recht een uitdaging te noemen. Kortom, de kunst is om een dergelijk moment te creëren te midden van de onrust op die dagen. Of zoals vanuit Mindfulness ook wel wordt gezegd: “in het midden van de storm, in het oog van de tornado, is de rust te vinden.” Dus ja, zitten en waarnemen wat er is. Met of zonder koffie, met of zonder baby aan mijn borst. En met of zonder een over me heen hangende peuter (euh, bijna kleuter. Sorry Koen.). Waarnemen, voelen wat er in mij leeft aan gedachten, ergernissen, haast of juist ontspanning en genot van dat moment. Alles mag er zijn.

Een nee, dat is niet makkelijk maar nou ook weer niet onhaalbaar. Het is te leren, dit soort momenten inlassen. Mocht je daar oren naar hebben kijk dan even in de agenda. Daar staan een aantal opties om hiermee aan de slag te gaan. Zo kan een opfrismoment heel helpend zijn. Wil je het wat rigoureuzer aanpakken dan is de Mindfulnesstraining voor Ouders misschien wat voor je.

 

Tot slot: voor alle mama’s op deze wereld de volgende tekst van mama is thuis “Omdat je genoeg bent mama, meer dan genoeg.”
Ik kreeg er de tranen van in de ogen. Voelde me erdoor gezien en erkend. Ik hoop jij ook. Dat je maar zacht mag zijn voor jezelf.

 

Deel dit artikel

1 reactie

  • Mirjam Bosch

    Niet alleen mooie woorden, maar het is ook zo! Alleen wist ik dat niet toen ik als alleenstaande moeder 2 kinderen moest grootbrengen. Toen was er nog geen social media en was het kringetje van informatie veel kleiner!

Reactie

U e-mail adress wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*